1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП ще гласува окончателно Бюджет 2015 и актуализацията на Бюджет 2014 следващата сряда

ЕП ще гласува окончателно Бюджет 2015 и актуализацията на Бюджет 2014 следващата сряда

С всяка изминала година, от 2010-та насам, все повече сметки се прехвърлят за изчистване през следващата година

Европейският парламент ще гласува окончателно европейския бюджет за 2015 г., както и актуализацията на бюджета за 2014 г. следващата сряда (17 декември). По този начин депутатите ще формализират споразумението, постигнато със Съвета на 8 декември. По процедура, преди да влезе в пленарната зала за гласуване, то първо трябва да бъде одобрено от Съвета в днес (12 декември) и от комисията по бюджети в понеделник (15 декември).

Основният приоритет на Парламента бе да се гарантира, че всички сметки към фирми, организации и институции в страните членки ще бъдат платени.  

С всяка изминала година, от 2010-та насам, все повече сметки се прехвърлят за изчистване през следващата година, което доведе до проблеми за ликвидността на европейските подизпълнители по проекти, както и до изчерпване на ресурсите за съответната година. Преговарящите по бюджета от страна на Парламента се погрижиха 4 млрд. евро да бъдат насочени към покриването на най-спешните задължения от 2014 г. чрез коригиращ бюджет.

Парламентът настоя за разплащателен план, който да гарантира устойчиво равнище на неизплатения дълг и да предложи начини за покриване на задълженията.

За следващата година Парламентът постигна по-голямо финансиране за малките и средни предприятия, за образователни програми като Еразъм+, за изследвания, както и за хуманитарната роля на ЕС.

Целият бюджетен пакет за 2014-2015 г. включва и перо за обезщетения на пострадалите от наводнения, градушки и земетресения в периода 2013-2014 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.