1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС и Африканският съюз обвиняват Путин за нарушените вериги

ЕС и Африканският съюз обвиняват Путин за нарушените вериги

Предупреждават за катастрофални последици

В обща декларация Европейският съюз и Африканският съюз обвиняват руския президент Владимир Путин за прекъсването на продоволствените вериги по света и предупреждават за катастрофални последици. Документът беше подписан след срещата на върха между представители на Съюза и на африканските държави.
 
Двете страни бяха единодушни, че е от съществено значение Русия да позволи износа на украинско зърно, за да се предотврати масов глад в Африка. Основната цел на заключителната декларация е да се затвърди посланието, че единствено Русия е виновна за сегашната ситуация. Напрежението на световните пазари не се дължи на санкциите, наложени от Запада, подчертават лидерите на двата съюза. През следващите дни представители на Африканския съюз ще се срещнат с Путин, за да преговарят за отваряне на украинските пристанища.
 
Срещата между Африка и ЕС се състоя успоредно със срещата на европейските лидери в Брюксел. Президентът на Сенегал, Маки Сал, който в момента е председател на Африканския съюз, говори пред европейските си колеги, за да им даде представа за положението на своя континент. Там много държави са силно зависими от руското и украинското зърно и прекъсването на доставките ги изправя пред невиждани предизвикателства.
 
По данни на ФАО през 2020 година в Африка е имало 282 милиона души, които гладуват или са недохранени, което е повече от една трета от всички гладуващи по света. След пандемията броят на африканците, заплашени от гладна смърт, се е увеличил с 46 милиона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.