1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС на съд за липса на прозрачност

ЕС на съд за липса на прозрачност

ClientEarth заведоха дело за ограничаване на достъпа до информация за отрицателното въздействие на биогоривата

Група адвокати, занимаващи се със защита на околната среда, съдят Европейския съюз за предполагаеми опити за ограничаване на достъпа до информация и за липса на прозрачност в ЕС, предават от EU Observer.

В понеделник (20 септември) "КлайънтЪрт" (ClientEarth) заведоха дело срещу Европейската комисия в Общия съд на ЕС в Люксембург, като обвиняват институцията за това, че не е предоставила достъп до "документи, съдържащи информация, която не е била разкрита, по отношение на отрицателните въздействия за климата от широко разпространеното използване на биогорива."

Делото, заведено заедно с Бюрото по транспорта и околната среда, Европейското бюро по околната среда и организацията "БърдЛайф Интернешънъл" (BirdLife International), се отнася до противоречиво изследване на използването на биогорива, като четирите групи твърдят, че то е било манипулирано от Комисията.

През месец април Международният научноизследователски институт за политика за храните публикува изследване, което подсказва, че политиката на ЕС по отношение на биогоривата ще намали емисиите на въглероден диоксид. По-късно стана ясно, че изследването се основава на погрешни допускания, включени по искане на енергийния отдел в ЕК.

ЕС иска поне 10 процента от енергията за шосейния и железопътен транспорт през 2020 година да идват от възобновяеми източници, като биогоривата първоначално са приветствани като основна част от стратегията за намаляване използването на изкопаеми горива. Въпреки това се поставят все повече въпроси. Неотдавна доклад на Световната банка заяви, че политиките на ЕС и САЩ по отношение на биогоривата са довели до това много земи в Африка и в други развиващи се райони да бъдат заети с отглеждане на култури за производство на биогорива, като преди тези земи са били използвани за производство на храни. Други проучвания показват, че желанието за отглеждане на култури за биогорива е допринесло и за обезлесяването на определени райони.

В отделно дело "КлайънтЪрт" реши да съди Съвета на министрите (институцията, която представлява държавите членки в ЕС) за предполагаем отказ за достъп до документи.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.