1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС стартира проект за намаляване на хранителните отпадъци

ЕС стартира проект за намаляване на хранителните отпадъци

В глобален мащаб по цялата верига на хранителните стоки се губят около 30 %

Нов проект за намаляване на хранителните отпадъци стартира Европейският съюз. Инициативата се реализира от Китай и 26 партньорски организации в 12 страни от Стария континент.

Целта на проекта е до 2025 година изхвърлените храни да се намалят с 30 %. В тази връзка ще бъдат направени проучвания на поведението на потребителите и ще се анализират факторите, които водят до прахосването на храни.

В глобален мащаб по цялата верига на хранителните стоки се губят около 30 процента. В Европейския съюз ежегодно се изхвърлят около 100 милиона тона, а прогнози сочат, че без ответни мерки това количество би нараснало на 120 милиона тона през следващите пет години. По данни на Европейската комисия тези хранителни отпадъци са достатъчни, за да се изхранят всички гладуващи по света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.