1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС удължи санкциите срещу Русия

ЕС удължи санкциите срещу Русия

Новият срок е до края на юли следващата година

Европейският съюз удължи икономическите санкции срещу Русия с нови шест месеца, тъй като няма никакъв напредък при мирния процес в Украйна. За това се споразумяха държавните и правителствени ръководители на страните членки по време на срещата си в Брюксел.

Новият срок е до края на юли следващата година. Решението беше взето единодушно, въпреки че санкциите водят до загуби за милиарди евро за икономиката на Съюза. По време на срещата на върха нямаше и сериозни противоречия, след като Русия нападна украински кораби в Азовско море и арестува екипажите им.

От различни изказвания, направени в Брюксел, става ясно, че санкциите ще бъдат отменени едва когато отношенията между Москва и Киев се нормализират. През 2016 година Европейският съюз реши това да стане, когато се постигне напредък по мирния план от Минск, но такъв напредък засега няма. Поставяйки това условие, Брюксел иска да накара руския президент Путин да упражни натиск върху сепаратистите в Източна Украйна.

Според експерти Русия е загубила вече няколко стотин милиарда от икономическите ограничения. Европейската икономика също понася загуби, тъй като много компании не могат да продават стоките си в Русия. Освен това Москва наложи забрана за внос на храни и аграрни продукти от Съюза. Затова и страни като Унгария, Италия и Гърция са скептично настроени, но не налагат и вето срещу санкциите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.