1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС започва да изплаща средства от кризисния фонд

ЕС започва да изплаща средства от кризисния фонд

Корекцията няма да важи за Румъния, България и Хърватия

868 млн. евро от субсидиите от бюджета на Европейския съюз за 2014 г. ще бъдат възстановени на фермерите. Средствата бяха предвидени за управление на евентуални кризи в селското стопанство. Това съобщи в сряда Европейската комисия.

Тези средства бяха извадени от субсидията за 2014 г. и насочени към механизма за "финансова дисциплина", създаден в рамките на Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. Предвидено е този механизъм да играе ролята на годишен "резерв при кризи" и да регулира общото намаление от 12% на предвидения  за ОСП бюджет за следващите седем години.

“Европейския съюз обаче не е използвал пари от резерва и държавите членки могат да започнат да изплащат на земеделските производители средства от него от 1 декември 2014 г.", обяви Еврокомисията в специално комюнике. Плащането трябва да приключи до 15 октомври 2015-та.

Франция, на чиито земеделски стопани ще се възстановят 193 млн. евро, е начело в списъка на държавите, за които ще се приложи тази мярка. След нея са Германия (125 млн. евро), Испания (110 млн. евро) и Обединеното кралство (86.9 млн. евро).

Корекцията няма да важи за последните три страни членки на Евросъюза - Румъния, България и Хърватия, където не са били предвидени средства за кризисния фонд, а и системата на директни плащания все още не е напълно разгърната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.