1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутати искат по-хуманно отношение към животните

Евродепутати искат по-хуманно отношение към животните

Планира се новата стратегия да влезе в работната програма за 2016 г.

Евродепутати са призовали комисаря по безопасност на храните Витенис Андриукайтис до края на годината да се разработи и публикува нова Стратегия за хуманно отношение към животните за периода 2016-2020 г.

Евродепутатите настояват ЕК да включи новата стратегия в работната програма за 2016 г. Членове на Парламента са изразили опасения за липсата на яснота и напредък по проблемите за хуманно отношение към животните. Според депутатите, 11 от 20-те задължителни мерки в сегашната стратегия не са били изпълнени, а срокът й изтича в края на годината. Въпреки многобройните призиви за по-голяма яснота, Европейският парламент не е получил отговори, а компетентната служба на Комисията е била закрита.

Европа е изправена пред редица недостатъци в отношението към животните - проблеми при междуселищния транспорт;  нехуманни практики при клане; незачитане на животинския разум. Необходимо е да се изпрати ясно послание към ЕК за нова стратегия, включително и нова законодателна рамка. През последните 30 години са приети множество актове, които са осигурили някаква степен на защита на животните, но депутатите настояват Комисията да гарантира, че следващата Стратегия ще  осигури правно признание на животните като същества с усещания и разум и всички законодателни актове ще бъдат разработени на този принцип. Други основни искания са: включването на по-добра защита на всички видове животни; постепенно премахване на системите за отглеждане в клетки; специални грижи при продължително транспортиране; осигуряване на обективна информация за потребителите; финансиране на алтернативни методи за изпитания върху животни; запазване на съществуващите и разработване на бъдещи стандарти за хуманно отношение във всички търговски споразумения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.