1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатите призовават за намаляване наполовина на количеството на хранителните отпадъци в ЕС до 2030 г.

Евродепутатите призовават за намаляване наполовина на количеството на хранителните отпадъци в ЕС до 2030 г.

Всяка година в Европа се разхищават 88 милиона тона храни

Евродепутатите призовават за намаляване наполовина на количеството на хранителните отпадъци в ЕС до 2030 г., понастоящем 88 милиона тона годишно, като се премахнат съществуващите ограничения върху даряването на храна и се внесе повече яснота относно етикирането на продуктите с „най-добър до“ и „срок на годност“.

„В развитите страни най-голямата част от пилеенето на храна се случва в края на веригата, при дистрибуцията и консумацията. Всички имат отговорност за справяне с този проблем“, коментира Биляна Борзан (С&Д, Хърватия). „Моят доклад призовава за координирани политики относно етикетирането, отговорността и информираността, тъй като повечето потребители не разбират точното значение на етикетите „най-добър до“ и „срок на годност“. Освен това ние трябва да отстраним недостатъците в действащото европейско законодателство там, където то пречи на даряването на храни“, допълни още тя.
Резолюцията беше приета във вторник с 623 гласа „за“ срещу 33 „против“, с 20 „въздържал се.“

Евродепутатите призовават държавите членки да предприемат мерки за намаляване на хранителните отпадъци в ЕС с 30% до 2025 г. и 50% до 2030 г. в сравнение с 2014 г. Това е цел, която Парламентът въведе в законодателството относно отпадъците, гласувано през март.

Националните органи и заинтересованите страни трябва да положат повече усилия, за да разяснят на потребителите значението на етикетите „срок на годност“ и „най-добър до“, включително и факта, че храната може да се консумира дори и след като срокът на етика „най-добър до“ изтече. Парламентът призовава Комисията да направи оценка дали не би било полезно премахването на информация за някои дати за продукти, които не представляват никакъв риск за общественото здраве или околната среда.

Улесняване на даряването на храни

Комисията трябва да предложи промяна в Директивата за ДДС, за да разреши освобождаване от данък добавена стойност на дарения на храни, а Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПН) да улесни даряването на храни чрез финансиране на разходите за събиране, транспортиране, съхранение, разпространение и дистрибуция на дарените храни.
Факти

Всяка година в ЕС се разхищават 88 милиона тона  храни, което се равнява на 173 кг хранителни отпадъци на човек за година. Производството и унищожаването на хранителните отпадъци води до емисии в размер на 170 милионна тона CO2 и до изразходването на 26 милионна тона ресурси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.