1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европарламентът настоява за нова стратегия за горите

Европарламентът настоява за нова стратегия за горите

Европейските гори са изправени пред повече предизвикателства от всякога

В резолюция, приета с 417 гласа "за", 144 "против" и 67 "въздържал се", членовете на Европейския парламент призовават за устойчиво управление на горите в Европейския съюз, което взема предвид местните условия и гласовете на собствениците на гори.
 
Евродепутатите подчертават, че горите са от съществено значение за предоставянето както на екосистемни услуги, така и на работни места в Съюза. Само динамичното управление ще позволи успешното им адаптиране към променящия се климат, се подчертава в приетия текст. В същото време разнообразието от гори, климатичните условия, моделите на собственост и формите на управление изискват това управление да се развива на национално, регионално и местно ниво, ръка за ръка със собствениците на гори, добавят евродепутатите. Във връзка с това трябва да се предоставят програми за подпомагане, схеми за доброволно плащане за екосистемни услуги и финансиране на научни изследвания, особено за дребните стопани на гори, изисква парламентът.
 
По думите на германската народна представителка Улрике Мюлер от "Обнови Европа", която е докладчик за стратегията, европейските гори са изправени пред повече предизвикателства от всякога – не само поради изменението на климата. Затова Европейският съюз се нуждае от новата стратегия, за да има съгласуваност на политиката на всички нива, и за да се позволи на горите и лесовъдите да отговорят на тези очаквания. За да бъде изпълнена, стратегията трябва да се основава на принципите на многофункционалност, устойчиво управление, собствениците и лесовъдите като ключови стълбове на изпълнението и на подход отдолу нагоре, за да отрази местната уникалност на всички гори. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.