1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия обмисля нови, по-кратки срокове за употребата на глифозат

Европейската комисия обмисля нови, по-кратки срокове за употребата на глифозат

Решението обаче трябва да бъде взето до 15 декември

Отново без гласуване приключи поредното обсъждане на въпроса за глифозата. Постоянната комисия за растения, животни, храни и фуражи не прие предложението за удължаване на срока с нови 10 години, Европейската комисия обмисля нови, по-кратки срокове за употребата на глифозат.

При дискусиите в Брюксел стана ясно, че предложеното удължаване на разрешителното за употребата на хербицида с нови 10 години няма да намери квалифицирано мнозинство. Такова обаче няма и от страна на противниците, така че Европейската комисия дори не постави въпроса на гласуване. Наблюдатели предполагат, че ще бъде изработен нов вариант с по-кратки срокове – 5 или 7 години.

Преди заседанието на Постоянната комисия, Европейският парламент гласува декларация, с която настоява до 2022 година глифозатът да бъде забранен изцяло, а до тогава да се използва само при определени условия. Според източници от Брюксел, това означава, че краят за препарата ще настъпи най-късно през 2024 година. Решението обаче трябва да бъде взето до 15 декември, тъй като сегашният срок изтича в края на годината.

Спорът се води още от миналата година, когато Комисията се видя принудена самостоятелно да удължи разрешителното с година и половина, тъй като и тогавашните гласувания не доведоха до ясен резултат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.