Европейската комисия разреши мерки за подкрепа на фермерите в Белгия и Италия

Заради коронакризата производителите на картофи във Валония не могат да продадат продукцията си

Нови национални помощи за Белгия и Италия одобри Европейската комисия. Във Валония, френскоговорящата част на Белгия, ще бъдат подкрепени производителите на картофи, а в италианската провинция Пиемонт помощ ще получат винарите.
 
Заради коронакризата производителите на картофи във Валония не могат да продадат продукцията си. Затова Комисията отпуска 10 милиона евро, които ще бъдат раздавани под формата на директни грантове както на фермери, така и на фирми за складиране. Парите ще послужат за подобряване на тяхната ликвидност, като максималната сума за един получател е 100 000 евро. Крайният срок за схемата е 31 декември. Според Европейската комисия мярката е необходима и подходяща за предотвратяване на сериозен дисбаланс в икономиката на Белгия. 
 
Подобна помощ в размер на 4 милиона евро ще получат винарите в северноиталианската провинция Пиемонт. Парите са предвидени за кризисна дестилация на вино от миналогодишната реколта, като в схемата могат да участват само вина с етикет за защитен географски произход.
 
Мярката трябва да помогне за намаляване на наличностите, освобождаване на складов капацитет и възстановяване на баланса между търсене и предлагане на италианския пазар, пострадал сериозно от пандемията. Пиемонт е един от винените региони в страната, най-силно засегнати от кризата. С одобрената от Брюксел държавна помощ в винарите ще могат да дестилират излишните количества в индустриален алкохол, използван за дезинфекция или за фармацевтични и енергийни нужди. За дестилация са предвидени 84 хиляди хектолитра вино, като държавата ще доплаща между 6 и 12 евро на хектолитър. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.