1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия стартира събирането на проекти за водородни технологии и решения

Европейската комисия стартира събирането на проекти за водородни технологии и решения

Крайният срок за представяне на проекти е 7 май

Европейската комисия отправя покана до всички над 1000 членове на Европейския алианс за чист водород да представят проекти за възобновяеми и нисковъглеродни водородни технологии и решения. Това е важна стъпка в изграждането на портфейл от жизнеспособни инвестиционни проекти за постигане на целите, заложени в Стратегията за използване на водорода за неутрална по отношение на климата Европа. Крайният срок за представяне на проекти е 7 май. На следващото заседание на форума по въпросите на водорода на 17-18 юни ще бъде направен преглед на проектите и ще се предоставят възможности за установяване на контакти.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви:

„Чистият водород играе ключова роля в надпреварата за декарбонизация на много сектори от нашата икономика, като същевременно допринася за по-устойчива и конкурентоспособна индустрия на ЕС. Тази покана е важна стъпка напред в работата на Алианса. Това ще помогне за изграждането на портфейл от проекти и за оценка и преодоляване на пропуските и пречките по веригата за създаване на стойност на чистия водород.”

Целта на стратегията на ЕС за използване на водорода  е да се ускори внедряването на чист водород в Европа. В Стратегията се поставя цел за монтиране на електролизьори със сумарна мощност 6 GW за водород от възобновяеми източници до 2024 г. и на електролизьори за водород от възобновяеми източници със сумарна мощност 40 GW до 2030 г. 

Основната цел на Европейския алианс за чист водород, стартиран през юли 2020г., е да идентифицира поредица от съществени инвестиционни проекти по веригата на стойността на водорода с оглед на екологичен преход, да създаде пазар за чист водород, допринасящ за растежа и заетостта, и да намали емисиите на парникови газове. Европейският алианс за чист водород обединява промишлеността, националните и местните власти, гражданското общество и други заинтересовани страни. Той е неразривно свързан с веригата за създаване на стойност на водорода, като обхваща водород от възобновяеми източници и водород с ниски въглеродни емисии от производството до пренасянето и приложението в областта на мобилността, промишлеността, енергетиката и отоплението. Шест кръгли маси се провеждат в тематични работни групи, отговорни за оперативната работа на алианса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.