1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският парламент настоява за стратегия за торовете

Европейският парламент настоява за стратегия за торовете

Евродепутатите признават, че самозадоволяването с минерални торове „не е реалистично“

Европейската комисия трябва да гарантира доставките на торове, да предприеме действия за намаляване на цените и да увеличи стратегическата автономия на Европейския съюз в тази връзка. За това призовава Европарламентът в резолюция, одобрена с явно гласуване.
 
С документа народните представители настояват Брюксел до юни да състави дългосрочна стратегия за торовете и за другите хранителни вещества в почвата. Те отбелязват, че руският газ, използван в производството на торове, допринася за финансирането на войната в Украйна и затова призовават „да бъдат разпределени достатъчно ресурси скоро, за да се сложи край на зависимостта от този газ“.
Евродепутатите признават, че самозадоволяването с минерални торове „не е реалистично“ в средносрочен план и че суровините, използвани за производството, идват от автократични режими. Въпреки това Европейският съюз не бива да заменя една зависимост с друга и трябва да увеличи стратегическата си автономия, се казва в резолюцията.
 
Като краткосрочна мярка за увеличаване на наличността на торове за фермерите и стабилизиране на цените, евродепутатите предлагат да се използва част от земеделския бюджет за 2023 година, за да се предостави незабавна помощ на фермерите и да се разшири временното спиране на вносните мита за всички минерални торове с изключение на тези, които идват от Русия и Беларус. Те призовават Комисията да проучи механизъм за съвместно купуване на торове на ниво Европейски съюз. В дългосрочен план евродепутатите препоръчват ускоряване на процеса на декарбонизация и използване на рециклирани хранителни вещества за производството.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.