Европейският съд започна наказателна процедура срещу Германия заради предполагаеми нарушения при опазването на водните ресурси

Федералната Република е пропуснала да предприеме по-строги мерки срещу замърсяването на водите с нитрати

Европейският съд започна наказателна процедура срещу Германия заради предполагаеми нарушения при опазването на водните ресурси. Според магистратите, Федералната Република е пропуснала да предприеме по-строги мерки срещу замърсяването на водите с нитрати.

Решението на Европейския съд следва аргументирано становище на Европейската комисия, изпратено на германските власти през юли 2014 година. Брюксел смята, че предоставените от Германия данни показват все по-голямо замърсяване с нитрати на подпочвените води, водните басейни и Балтийско море. Въпреки това Берлин не е предприел мерки за намаляване на нитратите, нито е съгласувал националното си законодателство в съответствие с европейските изисквания.

В случай, че Европейският съд признае Германия за виновна, страната ще трябва да плати глоба. Размерът на наказанието се определя от степента и продължителността на нарушенията. Според експерти, Федералната Република може да бъде осъдена да плаща шестцифрена сума дневно до отстраняване на нарушенията.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.