1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съюз ще удължи до 15 март 2017-та икономическите санкции срещу Русия

Европейският съюз ще удължи до 15 март 2017-та икономическите санкции срещу Русия

Решението на Брюксел трябва да бъде потвърдено от отделните страни-членки, преди да влезе в сила

Европейският съюз ще удължи до 15 март 2017-та икономическите санкции срещу Русия. Те бяха въведени заради конфликта в Украйна и трябваше да бъдат прекратени на 15 септември тази година.

Мерките засягат 146 физически и 37 юридически лица, които – според Брюксел – са допринесли за разрастване на конфликта в Източна Украйна, или са помогнали на сепаратистите. За физическите лица остава да важи забраната да посещават страни от Европейския съюз, а при фирмите и в бъдеще ще останат блокирани банкови авоари и други ограничения. Става дума за компании, търгуващи с оръжия, петрол и газ, както и няколко руски държавни банки. Сред лицата са високопоставени политически фигури, президентски съветници и директори на фирми.

В отговор на западните санкции Русия въведе забрана за внос на аграрни продукти и хранителни стоки от Европейския съюз, Съединените Щати, Канада и още няколко страни.

Решението на Брюксел трябва да бъде потвърдено от отделните страни-членки, преди да влезе в сила. Санкциите остават, докато Москва не изпълни условията на мирния план от Минск. До момента това не се е случило.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.