Фермери искат по-строги наказания за нахлуване в обори

През миналата година 4 % от фермите са били поне веднъж жертва на протестни акции

За по-строги наказания за нарушения, извършени от екоактивисти, настояват фермерите в Швеция. Оплакванията им са срещу акции, при които природозащитници нахлуват в селскостопански сгради или унищожават посеви.
 
В опит да защитят фермерската собственост, от Земеделския съюз в Швеция са внесли в министерството на правосъдието каталог с мерки, които да предпазят стопаните от непредизвиканите атаки на войнствени защитници на животните.
 
В тази връзка от Земеделския съюз подчертават, че в Швеция действа един от най-строгите закони за защита на животните, а условията в животновъдните ферми са сред най-добрите в света. Освен това аграрният сектор в страната е водещ при опитите за намаляване на антибиотиците и в борбата срещу породените от това резистентни реакции. 
 
Затова Съюзът предлага мерки за защита на фермерите от нападки, както в медиите, така и реални. Една от тези мерки е цялата площ на фермата да бъде третирана като неприкосновена собственост, така че нахлуването и окупациите да се приравнят към обирите с взлом на къщи и апартаменти. Освен това стопаните настояват селскостопанските площи да бъдат забранени за провеждане на демонстрации и протестни акции, особено след като в хода на коронакризата аграрният сектор беше определен като един от най-важните за икономиката.
 
През миналата година 4 % от фермите са били поне веднъж жертва на протестни акции, показва статистиката. Това са около хиляда стопани, изложени на физическо насилие, омразна реч и заплахи. 
Шведският правосъден министър Морган Йохансон определи това развитие като "изцяло неприемливо" и обеща да направи щателна проверка, в това число и дали трябва да се въведат по-строги наказания.