1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери срещу съкращенията в бюджета на ОСП

Фермери срещу съкращенията в бюджета на ОСП

Според Юлия Кльокнер съкращенията може да са болезнени за някои, но са умерени

Обявените от Европейската комисия съкращения в бюджета за селско стопанство бяха посрещнати с остри реакции от страна на фермерските организации в Германия и Австрия. В същото време германският земеделски министър Юлия Кльокнер вижда в предложението на Гюнтер Йотингер една "добра основа за преговори".

Според Кльокнер съкращенията може да са болезнени за някои, но са умерени, в сравнение с прогнозите за 30 процента икономии. "С оглед на напускането на Обединеното кралство и на по-големите разходи за сигурност и миграция беше ясно, че няма как най-голямото перо в европейския бюджет, а именно селското стопанство, да остане незасегнато", заяви министърът пред журналисти в Берлин.

От своя страна президентът на Германския земеделски съюз, Йоахим Руквид, каза: "Съкращението на аграрния бюджет ще се отрази много негативно на фермерите и ще доведе до отслабване на селските райони в цяла Европа." Намалените средства щели да ограничат възможностите за допълнителни мерки в областта на екологията и опазването на климата, смята Руквид.

В отговор на критиките Юлия Кльокнер обяви, че ще предприеме мерки, за да смекчи последствията.

В Австрия реакциите на фермерските организации бяха подобни на германските. Земеделският съюз е против съкращенията, тъй като парите от Брюксел осигуряват съществуването на повече от 100 хиляди работни места в селските райони на страната. "От 2008 година насам европейските средства за селското стопанство непрекъснато намаляват и ние няма да се съгласим с нови съкращения", се казва в изявление на Съюза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.