1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите на Острова ще получат 3 млрд. лири след Брекзит

Фермерите на Острова ще получат 3 млрд. лири след Брекзит

Фермерите могат да са сигурни, че държавата ще ги подкрепи

Близо 3 милиарда лири, или около 3 и половина милиарда евро ще осигури британското правителство за фермерите в страната в първите две години след излизането от Европейския съюз. Това съобщи финансовият министър в Лондон.

"Когато излезем от Европейския съюз и се освободим от задълженията на Общата селскостопанска политика, ще можем да подкрепим селското население с помощта на по-честна и не толкова бюрократична система", каза Саджид Джавид. Според министъра фермерите могат да са сигурни, че държавата ще ги подкрепи и ще се погрижи за тяхното благоденствие.

Това означава, че през тази и през следващата година стопаните ще получават същите субсидии, каквито са им били отпускани и досега по системата на подпомагане в рамките на Общността. Без тези средства повечето ферми няма да са рентабилни, тъй като досега парите от Брюксел осигуряваха около 60 % от техните приходи.

Засега датата за Брекзит е 31 януари тази година. При такъв сценарий за март е насрочено началото на преговори между Лондон и Брюксел за бъдещите отношения. Преходният период, през който Обединеното кралство ще остане в митническия съюз и общия пазар на Европейския съюз, трябва да приключи в края на тази година.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.