1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Финансите са сред основните теми на срещата на върха на ЕС

Финансите са сред основните теми на срещата на върха на ЕС

Лидерите на държавите трябва да дадат стратегически насоки

Новата многогодишна финансова рамка ще е една от централните теми при срещата на върха на Европейския съюз. Комисията отдавна настоява националните и правителствени ръководители да постигнат споразумение за бюджета до края на годината. 

Основните въпроси, които трябва да се обсъдят в Брюксел, са равнището на финансиране, съответстващо на приоритетите на Европейския съюз, правилен баланс между политиките с акцент върху добавената стойност, по-прозрачен подход към финансирането на бюджета и намирането на нови източници за приходи, както и по-голяма съгласуваност на политиката чрез по-тясна връзка между приоритети и финансиране.

През май и юни миналата година Еврокомисията представи своите предложения за новия дългосрочен бюджет, който обхваща законодателни идеи за 37-те секторни програми. Отиващият си председател на Комисията Жан-Клод Юнкер и комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер напомниха преди дни, че лидерите на държавите трябва да дадат стратегически насоки, за да могат предвидените програми да стартират навреме на 1 януари 2021 година.

Според Комисията бюджетът на Съюза трябва да се равнява на малко над 1 % от брутния национален доход на 27-те държави, без Великобритания. Ако финансирането бъде орязано още повече, има опасност някои от секторите да не получат достатъчно подкрепа, в това число селското стопанство, образованието, науката и т.н. Излизането на Великобритания от Съюза може да измести бюджетната тема на по-заден план, предполагат наблюдатели в Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.