1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд „Земеделие“ – винаги на мушката

Фонд „Земеделие“ – винаги на мушката

Вечните кадрови „метли“ – как изглежда един изтъркан сюжет?

Пак нов шеф на ДФЗ. Да броим ли за кой ли път в последната година? Защо тези рокади? Ясно, навремето г-н Доган си го изрече в прав текст, че той бил разпределял баницата. Тлъста баница, безспорно, е ДФЗ! На практика – най-голямата българска банка – държавни помощи, европейски милиарди минават през нея. Обаче в това ведомство има и друг устойчив тертип: нов министър, добре - нов шеф на Фонда! Но защо като баба Яга някой яхва политическата метла и – хайде вън и на експерти, и на оглавяващи дирекции. Този някой сега бил президентът. Министърът отрича. Някои от изхвърлените - даже имали голям стаж и опит. Обаче пък като се замисли човек – щом са толкова големи специалисти, защо това ведомство е вечно задръстено с неразгледани проекти. А горките кандидати ходят по мъките, чакат с години понякога за европейските пари.

Господа политици! Писнахте на всички – и на заетите в агробизнеса, и на журналисти! Цинична политическа игра се вихри – нов министър, нов шеф на ДФЗ, хвалипръцковски изявления. Бозуков ни проглуши ушите как при него Фондът работи по екшън план, денонощно. Ама то не е въпросът да има мобилизация. Трябва да се анализира – наистина ли там няма административен капацитет? Като бройка липсващи чиновници или като професионализъм? Сега щели още 10 души да назначават, но има ли анализ в кои отдели, колко бройки трябват? Дали няма нещо сбъркано въобще в управленската структура и вътрешна организация?

Последният шеф на Фонда се хвали с 1800 обработени проекта за няколко месеца. От МЗм твърдят: 2 хиляди заявления са непобутнати, имало тапа във ведомството. Открай време фондът се оглавява чрез партийни споразумения. Стигало се е до парадоксите – земеделският министър и шефът на Фонда да са зле прикрити врагове, дори до отказ да се предоставя информация от едното на другото ведомство. Назначени „калинки, които пък използват „бръмбари“ да топят министъра.

Сега си мисля – добре, апетитна хапка е ДФЗ. Но защо се спуска нов човек за три месеца? Какво може той да „намаже“ за това кратко време? Отговорът е: да подготви изборите! Как ли? Дебело подчертавам, говоря по принцип, за всички предишни правителства. Новите да тръбят какви некадърници са предшествениците им от другото управление. Ако могат пък да заложат някоя друга „бомбичка“ на следващите – идеално са си свършили партийното поръчение.

Вие, господа политици, сте в поредната предизборна кампания – ще мятате кал по старите, ще говорите врели – некипели за бъдещето. Ако се сетите обаче. Сетете се, това е печеливша карта и лъжете по-малко! Фермери и преработватели тънат в криза – геополитическа, глобално затопляне, разцентровани пазари. Времена за оцеляване на агробизнеса. След изборите през октомври се задават други – напролет, според социолозите. И пак ли „метли“ във Фонд „Земеделие“?

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.