1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд „Земеделие” открива прием по Мярка 123 след броени дни

Фонд „Земеделие” открива прием по Мярка 123 след броени дни

Крайният срок за подаване на документи е до 16 септември 2011 година

Приемът по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделските и горски продукти” ще продължи от 15 август до 16 септември. Допустими за подпомагане са само дейности, свързани с преработването и маркетинга на горски, млечни, месни и пчелни продукти, както и с преработката и маркетинга на зърнени, технически и медицински култури; растителни и животински масла и мазнини; плодове и зеленчуци; фуражи; гроздова мъст, вино и оцет. По мярката ще се приемат и инвестиционни предложения за производство на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти, с изключение на тази, произведена от рибна биомаса. Съгласно заповедта за прием, предвиденият бюджет е в размер на 68 364 991 евро плюс неусвоения бюджет от предишен приемен период.

Фондът напомня на своите кандидати, че стопаните с одобрени проекти, свързани с преструктурирането на сектор мляко, ще получават с 10 % по-големи субсидии. Същото се отнася и за проектите за подобряване на енергийната ефективност и за производство на енергия от биомаса.

След 10 дни – на 19 август, изтича и срокът за прием по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Приемът е открит за животновъди с проекти по следните направления: прилагане на Нитратната директива, привеждане на земеделските стопанства от и извън сектор „Мляко” в съответствие със стандартите на Общността, включително инвестиции за прилагане на Директива 91/676/ЕИО; закупуване на съоръжения, оборудване и недвижима собственост (включително трайни насаждения), необходими за преминаване на стопанствата към биологично производство. Стопаните с одобрени проекти по Нитратната директива също ще получават с 10 % повече средства, отколкото тези с предложения за други дейности по мярката.

През 2011 г. във фонда са постъпили 223 заявления по Мярка 121, като 56 от тях са подадени през последния прием – от 25.07.2011 г. Общият размер на субсидиите по мярката, за които се кандидатства, е близо 52 500 000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.