1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Форумът на ООН за горите прие Обща Резолюция за горите (Omnibus Resolution)

Форумът на ООН за горите прие Обща Резолюция за горите (Omnibus Resolution)

Българската делегация включи в състава си и г-н Атанас Добрев

Форумът на ООН за горите прие Обща Резолюция за горите (Omnibus Resolution) и насоки за работа на Глобалната мрежа за подпомагане финансирането в горите.

„Необходимо е увеличаване усилията в световен мащаб за справяне с проблемите на горите, в това число чрез подпомагане развитието на устойчиви вериги на доставки в земеделския и горски сектор, както и „позеленяване” на финансовия сектор чрез приоритетна подкрепа на инвестиции в тази посока“, заяви министър Румен Порожанов на Тринадесетата сесия на Форума на ООН за горите (UNFF13), проведена през миналата седмица в седалището на ООН в Ню Йорк. Изказването на българския министър бе от името на 28-те държави членки на Европейския съюз в качеството му на Председателстващ Съвета на ЕС в сектор Гори. Политическият диалог в рамките на форума UNFF13 бе съсредоточен върху тематичните и оперативни приоритети и приоритетни действия. Особено значение бе обърнато върху нуждите от ресурси за периода 2017-2018 г. като се взе предвид предстоящия Политически форум на високо равнище за устойчиво развитие (HLPF) и актуалната тема за Международен ден на горите под надслов "Гори и устойчиви градове" през 2018 г.

Оценките за приключващото днес заседание са, че се очаква то да е допринесло за последващите действия, прегледа и изпълнението на Целите на ООН за устойчивото развитие (SDGs), които ще бъдат разгледани на Политическия форум на високо равнище HLPF 2018.

В рамките на четиригодишната работна програма на Форума за периода 2017-2020 г., одобрена на 12-тото заседание на форума през януари 2017 г. се предвижда четните поредни годишни сесии да се съсредоточават върху изпълнението, техническото съдействие и обмяна на опит, а нечетните сесии като тази да са с фокус върху политическия диалог, развитието и вземането на решения.

Българската делегация включи в състава си и г-н Атанас Добрев - зам.-министър на земеделието, храните и горите, инж. Григор Гогов - изпълнителен директор на ИАГ, д-р инж. Деница Пандева - директор на дирекция ПМД, ИАГ, инж. Долорес Белоречка и инж. Николай Василев – експерти в Агенцията.

 

Етикети ИАГ, решение, гори, ООН
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.