1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Георги Прохаски: По-добре дистанционна работа за служителите на държавни агенции вместо преместване в провинцията

Георги Прохаски: По-добре дистанционна работа за служителите на държавни агенции вместо преместване в провинцията

Снимка:

Обслужването от изнесени работни места набира все по-голяма популярност в Европа

Вместо да се преместват цели агенции на държавната администрация в провинцията, по-добре и по-евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние през интернет. Това каза пред журналисти председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски, цитиран от БТА. Той посочи, че е възможно от София да бъдат изнесени някои звена, но само там, където наистина се налага.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов съобщи, че предстои местенето в страната на няколко държавни структури.  Според финансовия министър Симеон Дянков до лятото на идната година предстои в провинцията да се преместят около 20 ведомства. 

Обслужването от изнесени работни места набира все по-голяма популярност в Европа, особено в скандинавските страни, коментира Бленика Джелепова, експерт в ЦИР. По думите й в структурите на Европейската комисия в Брюксел има служители, които работят поне веднъж седмично от домашния си компютър.

Центърът за икономическо развитие започна работа по нов проект, финансиран от оперативна програма "Човешки ресурси": "Телеуъркинг: нов начин на работа и живот", свързан с разпространяване на идеята за работа от разстояние. Проектът е с продължителност 12 месеца - от май 2012 до май 2013 г., съобщи Джелепова.

Интересът към темата за работа от разстояние е продиктуван както от усилията на страните от Европейския съюз за прилагане на гъвкави форми на заетост, така и от приетите нормативни документи в България, които регламентират присъединяването на страната към Европейското рамково споразумение за работата от разстояние. 

В България от 2010 г. има национално споразумение между представители на синдикалните и работодателските организации за организацията и прилагането на дистанционна работа. В края на 2011 г. бяха приети промени в Кодекса на труда, които уреждат нормативно специфичните трудови правоотношения при работата от разстояние.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.