1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Георги Тахов участва в 54-та Конференция на директорите на Разплащателните агенции на ЕС

Георги Тахов участва в 54-та Конференция на директорите на Разплащателните агенции на ЕС

Пред директорите на Разплащателните агенции, Европейската Сметна палата представи кратка информация и данни от годишния си доклад за дейността за 2022 г. Европейската служба за борба с измамите обърна внимание на прилагането на националните стратегии за противодействие на измамите на държавите членки

Изпълнителният директор на Държавен Фонд „Земеделие“ Георги Тахов участва в 54-та Конференция на директорите на Разплащателните агенции на ЕС, която се проведе от 6 до 8 ноември във Валенсия, Испания


По време на събитието бяха дискутирани основните теми, свързани с прилагането на общата селскостопанска политика (ОСП). Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) подчерта важността на ролята на Разплащателните агенции за подкрепа на сектора в този труден за земеделието период. Обсъдиха се и предимствата на инструмента ARACHNE за извличане на данни, който гарантира повече обективност и прозрачност в разходването на средствата от еврофондовете.


Пред директорите на Разплащателните агенции, Европейската Сметна палата представи кратка информация и данни от годишния си доклад за дейността за 2022 г. Европейската служба за борба с измамите обърна внимание на прилагането на националните стратегии за противодействие на измамите на държавите членки, с акцент върху необходимостта от използването на дигитални инструменти като превантивна мярка за установяването на нередности. По време на конференцията, Генерална дирекция „Бюджет“ изтъкна важността от въвеждането на ефективни механизми за предотвратяване опитите за конфликт на интереси.


В рамките на три практически семинара се дискутираха теми като годишния доклад за изпълнение, споделянето на данни от ИСАК, както и Системата за мониторинг на земеделските парцели и геореферираните снимки, съгласно новата ОСП. След проведения общ преглед на системите за мониторинг на площ и докладване на държавите членки стана ясно, че България наред с останалите страни е привела в готовност своите системи. Това гарантира на родните земеделски производители, че няма да бъдат ощетени от нововъведенията в ОСП, тъй като са напълно равнопоставени със своите колеги от Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.