1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия търси окончателно решение за глифозата

Германия търси окончателно решение за глифозата

Няма начин фермерите от днес за утре да спрат да го прилагат

До края на септември германското правителство ще има окончателно решение за употребата на хербицида глифозат и за други препарати за растителна защита. Това обяви канцлера Ангела Меркел по време на парламентарния контрол в Бундестага.

След проблема с вълците глифозатът е втората тема от селското стопанство, издигната от Меркел до задача за целия кабинет. В изказването си пред депутатите тя не остави и капка съмнение, че в обозримо бъдеще Германия ще се откаже от препарата, като посочи, че правителството ще се придържа към лиценза, издаден от Европейския съюз и валиден до 2022 година. "Вече работим по стратегия за прекратяване на употребата на глифозат", каза Меркел.

Тя призна, че няма как фермерите от днес за утре да спрат да го прилагат. Такъв процес трябвало да бъде организиран внимателно, подобно на постепенното спиране на въглищните електроцентрали. В тази връзка канцлерът посочи, че упражнява натиск върху министерствата на околната среда и земеделието, които не могат да постигнат компромис по въпроса.

През май двете ведомства се споразумяха чак след намесата на канцлерството за управлението на вълчата популация. Екоминистерството се ръководи от социалдемократ, а начело на земеделското е съпартийката на Меркел от християндемократите, Юлия Кльокнер.

За повече актуални новини следете емисиите на АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.