1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия с рекорден аграрен бюджет за 2020 г.

Германия с рекорден аграрен бюджет за 2020 г.

Повече пари са предвидени най-вече за животновъдството

Рекордните 6 милиарда и 518 милиона евро ще достигнат средствата, които Германия ще задели за селското стопанство през следващата година. Това става ясно от проектобюджета, представен от федералното правителство в Берлин.

Предвидената сума е със 194 милиона евро по-голяма от тази за настоящата година и е най-голямата в историята на Федералната Република, посочи министърът на земеделието Юлия Кльокнер. "Така ще сме в състояние още по-добре да подкрепяме селските семейства в тяхната работа и да им помагаме да изпълняват очакванията на обществото относно благото на животните и опазването на околната среда", каза тя на пресконференция в Берлин.

Повече пари са предвидени най-вече за животновъдството, разработването на нова цялостна аграрна стратегия, както и за цифровизацията на сектора. Средствата за животновъдство са увеличени с 15 милиона до 38 милиона евро, като с тях ще се финансират програми за по-хуманно отношение към животните и за намаляване на вредните емисии.

При храненето ще се обръща повече внимание на различните житейски фази на хората - от бебетата до най-възрастните. За отделните възрастови групи ще се разработват специални стратегии за намаляване на захарта, мазнините и солта в готовите продукти, поясни Юлия Кльокнер. Увеличеният бюджет ще предостави средства за целенасочени информационни кампании.

Най-голямото перо в аграрния бюджет остава социалната политика, за която са заделени над 4 милиарда евро, със 79 милиона повече, отколкото през 2019 година. Над 2 милиарда са предвидени за пенсиите на фермерите, милиард и половина - за здравни осигуровки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.