1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германските фермери се опасяват от големи загуби

Германските фермери се опасяват от големи загуби

Високите мита при твърд Брекзит не са единствената пречка, която ще ограничи германския износ на храни

Високи мита, намаляващ експорт и падащи цени – такива опасения изразяват германските фермери месец преди датата, на която Великобритания ще напусне Европейския съюз. Според Земеделския съюз Брекзит може да донесе тежки последици за селското стопанство във Федералната Република.

Причината е, че Великобритания произвежда едва 60 % от необходимите храни, останалото се внася, като голяма част идва от Германия. Данните показват, че германският износ посока Острова е на стойност 4 милиарда и половина евро, докато в обратната посока става дума за едва милиард и 300 милиона. С никоя друга държава Германия няма толкова голям положителен търговски баланс в аграрния сектор.

При регулиран Брекзит експертите очакват този положителен баланс да намалее с 20 %, а при "твърд" Брекзит – наполовина. Затова от Земеделския съюз настояват политиците да сключат възможно най-скоро търговски договор с Лондон, който да предотврати негативните последствия, както за аграрния сектор в Германия, така и за британските потребители.

Високите мита при твърд Брекзит не са единствената пречка, която ще ограничи германския износ на храни, смятат анализаторите. Бариери ще има и при подплатено с договор напускане, най-вече под формата на допълнителни ветеринарни контроли. Най-засегнати ще бъдат доставките на свинско и пилешко месо, както и на млечни продукти и зърнени култури. Освен това цените на вътрешния пазар ще паднат, тъй като много европейски държави ще са изправени пред същите ограничения и ще търсят нови възможности за пласмент на стоките, изнасяни досега за Обединеното кралство. До голяма степен тези продукти ще бъдат предлагани в Европейския съюз, което ще окаже огромен натиск върху цените.

От излизането на Великобритания ще пострада селското стопанство в цяла Европа, сочат изчисленията. През 2017 година Кралството е внесло от Съюза храни на стойност 41 милиарда евро, докато британският износ за останалите 27 държави е бил за 17 милиарда евро. В Европейския съюз в търговията и производството на храни работят общо 44 милиона души.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.