Глобални действия срещу коронавируса: среща на върха на световните лидери и концерт на 27 юни

Хората на изкуството имат силата да вдъхновяват промяната

Кампанията под надслов Глобална цел: обединени за нашето бъдеще, стартирана на 28 май от Европейската комисия и международната организация за застъпничество „Гражданин на света“ (Global Citizen), ще завърши със световна среща на върха за поемане на ангажименти за дарения и концерт в събота, 27 юни. Целта е да се мобилизира допълнително финансиране за разработване и прилагане на ваксини, тестове и лечение за коронавирус.

Концертът

Глобална цел: обединени за нашето бъдеще — концертът ще се проведе в събота вечер. Водещ ще бъде актьорът Дуейн Джонсън. Концертът ще включва изпълнения на Шакира, Колдплей, Ъшър, Дженифър Хъдсън, Майли Сайръс, Джъстин Бийбър и Куаво, Джей Балвин, Chloe x Halle, Йеми Алейд и Christine and the Queens.

В концерта, чийто съвместен водещ ще бъде председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, ще имат изяви и Крис Рок, Хю Джакман, Кери Уошингтън, Шарлиз Терон, Форест Уитакър, Дейвид Бекъм, Салма Хайек Пино, Били Портър, Даян Крюгер, Антъни Поровски, Кен Джонг, Николай Костер-Валдау и Оливия Колман.

Срещата на върха за поемане на ангажименти за дарения

Глобална цел: обединени за нашето бъдеще — срещата на върха ще започне в 15 часа централноевропейско време. Срещата на върха, ръководена от председателя Фон дер Лайен, ще включва изказвания на световни лидери, а също и на международни застъпници, хора на изкуството и активисти. Освен това в дискусионни групи и интервюта ще участват: Николай Костер-Валдау, Майли Сайръс, Анжелик Киджо, Кен Джонг, както и експерти и авторитетни лидери, сред които Мелинда Гейтс, д-р Вин Гупта, председателят на Националната асоциация за развитие на цветнокожите (NAACP) Дерик Джонсън, Еди Ндопу, д-р Нгози Оконджо-Ивеала, Кейт Ъптън и Джъстин Верландер.

Къде може да се гледа?

Концертът ще се предава от излъчващи оператори по целия свят: ARD, Canal+ Group, RTVE в Европа, Bell Media, CBC, Citytv и Global TV в Канада, NBC и iHeartMedia в САЩ, Grupo Globo в Бразилия, MultiChoice Group и SABC в Африка, както и Fuji TV и Star India в Азия. Може също така да го гледате на уебсайта „Глобални действия срещу коронавируса“ и на страниците на Комисията в социалните медии: Facebook, Twitter и YouTube. Срещата на върха ще се предава на живо на уебсайта Global Goal Unite и на горепосочените страници в социалните медии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви:

Хората на изкуството имат силата да вдъхновяват промяната. Те използват своя талант, за да подпомагат важни каузи. На 27 юни по време на срещата на върха и концерта под надслов „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще“ хората на изкуството, учените и световните лидери ще заговорят с общ глас, в рядко срещан истински момент на световно единство. Те ще се ангажират да дадат своя принос, за да може светът да се справи с коронавируса, без никой да бъде изоставян. Европейският съюз е твърдо решен да осигури възможно най-скоро справедлив достъп до ваксина на достъпна цена за всички, които се нуждаят от нея. Убедена съм, че когато сме обединени, можем да направим света по-безопасно място.

Хю Евънс, съосновател и главен изпълнителен директор на организацията Global Citizen, заяви:

Гражданите на света от всички краища на земното кълбо призовават за системна промяна, която да осигури справедливост за всички и навсякъде, независимо от това къде са родени или какъв е цветът на кожата им. Ако искаме пандемията от COVID-19 за приключи за всички, нашите световни лидери трябва да се ангажират с предоставянето на милиардите долари, които са необходими за осигуряването на справедлив достъп до тестване, лечение и ваксини. С „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще — концертът“ музиката, която от векове вдъхновява хората за промяна и единство, ще се обедини с науката и данните, за да осигури подкрепа за хората, които търсят решения за проблемите, в това число лекари, учени, лаборанти, работници от критично значение и застъпници за правата на човека, които работят неуморно не само за откриването на лечение за COVID-19, но и за гарантирането на неговата достъпност за всички нуждаещи се.

Водещият на „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще — концертът“ Дуейн Джонсън заяви:

С гордост се присъединявам към Global Citizen и Европейската комисия като домакин на „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще — концертът“. Събитието ще окуражи световната общност, която се бори за равен достъп до здравеопазване и за преодоляването на други огромни несправедливости, пред които сме изправени в световен мащаб. В този исторически момент всеки от нас трябва да даде своя принос, затова нека се обединим в името на едно по-добро бъдеще за всички.

Изпълнителката и активистка Майли Сайръс заяви:

Днес всички трябва да действаме. Като граждани на света призоваваме световните лидери да се борят за преодоляването на несъразмерното въздействие, което COVID-19 оказва върху маргинализираните общности, като осигуряват средства за разработване и предоставяне на тестове, лечение и терапевтични средства. Благодарение на това всеобщо усилие ще можем в по-голяма степен да гарантираме повсеместен достъп на всеки човек до тестване и лечение за COVID-19, независимо от неговия доход или от мястото, където живее.

Изпълнителката и активистка Шакира заяви:

Гражданите на света от всички краища на земното кълбо призовават световните лидери да съдействат за прекратяването на пандемията от COVID-19 и настоятелно ги приканват да отделят необходимите милиарди долари за осигуряване на тестване, лечение и ваксини за всички и навсякъде по света. Нуждаем се от равнопоставеност в здравеопазването и от глобална справедливост и знаем, че ще можем да изградим наново едно по-здравословно бъдеще за всички само ако се борим заедно за света, който искаме.

Кампанията е съществена част от Глобалните действия срещу коронавируса, които целят осигуряване на всеобщ достъп до финансово достъпно ваксининиране, лечение и тестване за коронавирус. С тях Комисията отговаря на глобалния призив за действие, отправен на 24 април 2020 г. от Световната здравна организация заедно с правителствата и партньорите, за осигуряване на достъп до ваксини срещу коронавируса навсякъде по света, за всички, които се нуждаят от тях.

За да помогне за защитата на хората навсякъде по света, Комисията неотдавна представи стратегия на ЕС за ваксините с цел ускоряване на разработването, производството и прилагането на ваксини срещу коронавируса. С тази стратегия Комисията ще подкрепи усилията за ускоряване на разработването и осигуряването на безопасни и ефективни ваксини в срок от 12 до 18 месеца, ако не и по-рано. За успех в това сложно начинание се изисква успоредното провеждане на клинични изпитвания и инвестиране в капацитет за производство на милиони и дори милиарди дози от ефикасна ваксина. Комисията е мобилизирана в пълна степен в подкрепа на усилията на разработчиците на ваксини.

Освен това, като начин за засилване на многостранното сътрудничество в областта на ваксините и за избягване на вредната конкуренция между държавите, председателят Фон дер Лайен предложи Комисията да проучи съвместно с международните си партньори създаването на приобщаващ международен механизъм за възлагане на обществени поръчки за ваксини. За да се постигне това, е необходимо значителен брой държави с високи доходи да се присъединят към международна група от купувачи. Те може да се споразумеят да обединят ресурсите си за съвместно резервиране на бъдещи ваксини от производителите, като същевременно създадат възможности за предварителни резервации и за държави с ниски и средни доходи. Това би помогнало да се ускори разработването на ваксини и да се подобри достъпът до тях в целия свят за всички нуждаещи се.