1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хоган обмисля премия за смяна на поколенията

Хоган обмисля премия за смяна на поколенията

Предвижда се увеличение на еднократната помощ за млади фермери

Смяната на поколенията е една от важните задачи за действащия агрокомисар Фил Хоган. По тази причина той се застъпва за по-добра подкрепа за младите фермери.

Селското стопанство е сред професиите, които трудно намират млади кадри. В много европейски държави фермерското съсловие застарява, децата нямат желание да наследят стопанството, селата се обезлюдяват, а младите фермери все още са малцинство.

В изказване пред представители на Европейския съвет на младите фермери агрокомисар Фил Хоган предложи в новата Селскостопанска политика след 2020 г. да се заделят повече средства за поощряване на младите в бранша. По думите му сумата трябва да достигне 2 процента от националната финансова рамка на всяка една страна, като към момента средствата са в размер под 1 процент. Сумата да се предоставя или под формата на по-големи директни плащания по първия стълб, или като добавка към доплащанията от втория стълб.

Като друга необходима мярка за улесняване на смяната на поколенията комисарят посочи увеличението на еднократната помощ за млади фермери, които навлизат тепърва в селското стопанство, до 100 хиляди евро. Освен директните плащания държавите в Европейския съюз ще имат възможността да поощряват различни форми на сътрудничество между младите, сред които партньорство между различни поколения.

Обмисля се вариант на възрастни фермери, решили трайно да се откажат от дейността, да се изплаща еднократна премия в случай, че са готови да предадат стопанството на млад фермер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.