1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Христо Бозуков разкри скандални злоупотреби в Напоителни системи

Христо Бозуков разкри скандални злоупотреби в Напоителни системи

Напоителният сезон е в опасност

Редица нарушения в „Напоителни системи“ разкри служебният земеделски министър проф. д-р Христо Бозуков на извънреден брифинг. Той информира, че дейността на дружеството е блокирана, заради което служителите могат да останат без заплати.

„Знаете, че след извършена проверка в „Напоителни системи“ са констатирани редица слабости. Посочени са 17 констатирани нарушения. Ще ви прочета като резюме:

„В заключение одиторите са констатирали слабости по следните параграфи: определяне на прогнозните стойности на планираните обществени поръчки; висок дял на поръчки, възлагани с пряко договаряне; несъответствие между планграфика за поръчките и действителното възлагане; аварийните работи се възлагат с пряко договаряне, не с открита процедура; надвишаване на платените суми за охрана, съгласно сумите по договорите; несъответствие по договор, който е посочен в доклада.“

Няма да цитирам цифри, защото смятам, че в момента няма нужда от това.

Във връзка с предложение, на база на този одитен доклад, с доклад от ресорния заместник министър г-н Атанас Добрев с предложение за освобождаване и протокол по член 232 от търговския закон, на 9 юни аз освободих Снежина Динева като член на съвета на директорите на „Напоителни системи“ и прекратих сключения с нея договор на 13.04 2001 г. за възлагане на управление на еднолично акционерно дружество с държавно имущество в „Напоителни системи“ – София. На 10 юни 2021 г. в специализирана група на директорите на „Напоителни системи“ е дадено указание от г-жа Снежина Динева: „Колеги, моля никой да не превежда никакви пари по централно управление, всичко да е по вашите сметки“. Това е грубо нарушаване на договора за възлагане на управлението на дружеството „Напоителни системи“. След прекратяване на договора изпълнителният директор няма право да упражнява права и задължения“, разкри земеделският министър.

„На 14 юни и 15 юни са извършени парични преводи в особено големи размери. Размерът е 1.5 милиона лева от клон „Марица“ – Пловдив и клон „Тополница“ – Пазарджик към клон „Струма – Места“. Това става без уведомление на централно управление – София, с което управителите на тези клонове са нарушили Правилника за устройството и дейността на „Напоителни системи“ и са създали условия за невъзможност за осъществяването на текущи приоритетни и неотложни плащания към държавата, както и за изплащане на работни заплати, което е абсолютен приоритет. Като падеж извършените от тях плащания са необосновани и неналожителни, тъй като плащанията трябва да бъдат извършени до 90 дни от подписване на констативен протокол за извършена услуга. Те не са били спешни и са направени точно с цел да не оставят средства в сметките на „Напоителни системи“, да не може да се плати ДДС и да няма пари за заплати“, добави още Бозуков.

„Осъзнавайки уязвимостта си един от управителите на „Напоителни системи“ на следващия ден на 16 юни праща сигнал до главния прокурор, до мен и до изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева, седмица след отстраняването й, че неизвестно лице, представило се като председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ АД е направило разпореждания към него. Същият Христо Николов, още на 10 юни е имал информация за извършените промени в „Напоителни системи“. Дружеството към момента има несъбрани вземания в размер на 6.659 млн. лв. Това са вземания от клоновете, които по неизвестни причини не са направени и не са търсени“, коментира още министърът.

„В момента съставът на дружеството се състои от 1650 души и на тези хора трябва да се дадат заплати. За съжаление обаче дейността на дружеството е блокирана, защото тези, които до вчера са управлявали „Напоителни системи“, днес саботират дейността. Защо е това? Същите тези хора нямат достойнство да приемат отстраняването си и да напуснат властта и местата, от които са се облагодетелствали“, допълни Бозуков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.