1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Испания ограничава директните плащания

Испания ограничава директните плащания

По-голямо внимание ще се обръща на младите фермери

В рамките на своя национален план за осъществяване на реформираната Обща селскостопанска политика Испания смята да ограничи директните плащания. Това става ясно от доклад, представен за обсъждане от правителството от земеделския министър Луис Плaнас.
 
Идеята на Планас е да постави таван от 100 000 евро за директните плащания, а за сумите над 60 000 да има дегресия, като разходите за заплати на служителите във фермите ще бъдат приспаднати.
При разпределението на директните плащания министърът запазва регионалния подход, без да обявява единна ставка за цялата страна, тъй като това не отговаря на производственото разнообразие на испанското селско стопанство. Сегашните 50 референтни региона ще бъдат намалени до максимум 20. Ще се запазят и някои обвързани плащания за особено важни и чувствителни сектори, като протеиновите култури.
Бъдещата аграрна политика на Испания трябва да има силен екологичен облик, настоява Планас. Затова е предвидено минимум 40 процента от европейските субсидии да се насочат към мерки за борба с климатичните промени и за опазване на околната среда.
 
По-голямо внимание ще се обръща и на младите фермери. През първите пет години от дейността на стопанин под 40 години той ще получава двойни плащания за хектар, като горната граница са 100 хектара, посочва министърът в своя план.
 
Испанските фермери не са доволни от идеите. Основната им критика е срещу намаляването на броя на референтните региони, тъй като при сливането на региони с големи плащания за площ с такива, където сумите са по-малки, парите ще бъдат орязани.
 
За периода до 2027 година испанският селскостопански сектор разполага с общо 47 милиарда евро, почти колкото и през предишния програмен период. Селското стопанство е един от важните стълбове на икономиката, генериращ малко над една десета от брутния вътрешен продукт. В сектора работят около 2 и половина милиона души. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.