1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изграждат тенис-кортове със средства по ПРСР

Изграждат тенис-кортове със средства по ПРСР

Сред подписаните проекти има и такива за селски туризъм, както и изграждане на фотоволтаици

Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева подписа изпълнението на нови 19 проекта на микропредприятия по Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Договорите бяха връчени на кандидатите в петък – 24 септември. Общият размер на инвестициите по тях възлиза на 7.2 млн. лева., а на одобрената субсидия – на 4.9 млн. лева.
     
“С договорираните средства по програмата ще се подпомогнат  инвестиции за разнообразяване на земеделските дейности и икономиката в селски райони – като например изграждане на тенис кортове с обслужващи сгради, оборудване на строително микропредприятие, изграждане на автосервизни къщи и закупуване на автобуси за превоз на пътници в малки населени места”, посочи Калина Илиева. Сред подписаните проекти има и такива за селски туризъм, както и изграждане на фотоволтаици.

“До 3 месеца след подписване на договорите, кандидатите могат да подадат заявки за авансови плащания до 50 % от одобрената субсидия”, припомни Калина Илиева. За целта фирмите трябва да представят пред ДФ “Земеделие” банкова гаранция в размер на 110% от одобрените средства за финансово подпомагане. 

От Експертна комисия за осигуряване на прозрачност (ЕКОП) по ПРСР в петък одобрение получиха и нови 8 проекта по двете общински мерки на програмата - 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 "Обновяване и развитие на населените места. Общините, които ще бъдат подпомогнати, са Златоград, Якоруда, Чирпан, Правец и Елена.

Основният предмет на одобрените инвестиции предвижда рекоснтрукция на канализационни и водопроводни мрежи, както и благоустройство на населените места чрез изграждане на детски площадки и обновяване на площади и паркове. За изброените общини по програмата е договорена 22.1 млн. лв. европейска субсидия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.