1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изслушване в Европейския парламент на Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“

Изслушване в Европейския парламент на Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“

Над 1.2 милиона европейски граждани настояват за край на тестовете върху животни, над 50 хиляди са подписите от България

Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) „Козметика без жестокост - ангажимент за Европа без изпитване на животни“ беше представена в Европейския парламент и премина през парламентарно изслушване. То беше разделено на 3 части, съответстващи на трите цели на ЕГИ:

  • Да защити и засили забраната за тестове на козметични продукти върху животни.

Да инициира законодателна промяна с цел постигане на защита на потребителите, работниците и околната среда по отношение на всички козметични съставки без тестване върху животни за никаква цел и в нито един момент.

  • Да промени нормативната уредба на ЕС в областта на химикалите.

Да гарантира, че човешкото здраве и околната среда са защитени чрез контрол на химикалите, без да се добавят нови изисквания за опити върху животни.

  • Да модернизира науката в ЕС.

Да се ангажира със законодателно предложение, в което да се очертае пътна карта за постепенно прекратяване на всички тестове върху животни в ЕС преди края на настоящия законодателен мандат.

 

Организаторите на ЕГИ от Cruelty Free Europe, Eurogroup for Animals, Европейската коалиция за прекратяване на експериментите с животни, Humane Society International/Europe и ПЕТА представиха инициативата в парламента. Те аргументираха нуждите за науката, обществото и животните от подкрепянето на план за преход към наука, която не е свързана с опити върху животни. Редица видни учени изложиха своите научни доводи и подкрепа за инициативата.

По време на изслушването Генерална дирекция за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП (отделът за икономически растеж на Европейската комисия) – се ангажира да „се опитаме да бъдем възможно най-амбициозни“ за постигане на „крайната цел за постепенно премахване на тестовете върху животни в дългосрочен план". Това беше повторено от г-жа Кармен Лаплаза Сантос от Отдела за здравни иновации и екосистеми на Европейската комисия, която обеща окончателният и подробен отговор на Комисията относно инициативата до края на юли.

“Гражданите призовават ЕС да има водеща роля в прехода към наука без опитни животни. Благодарим на всички граждани, организации, политици и учени, които подкрепят тази цел. Днес има и продължават да се развиват все повече алтернативи на използването на животни за опити, които са по-ефективни, дават по-точни, надеждни и бързи резултати. Както д-р Джулиа Фентем сподели на изслушването в Европейския парламент - в днешно време да използваме животни за опити е съпоставимо с това да използваме коне вместо автомобили, за да се придвижваме.”, заяви Владимир Нгуйен от сдружение КАЖИ, което е един от активните участници за събирането на подписи за ЕГИ в България.

Над десет милиона животни – котки, кучета, зайци, мишки и други – биват наранявани и убивани всяка година при изследвания и тестове в лаборатории в цяла Европа. Европейските граждани продължават да настояват за прекратяване на използването на животни в козметични и други химически тестове, както и за постижим план за преход към наука без използване на животни. За втори път ЕГИ по въпроса за тестовете върху животни събира над 1 милион подписа, след инициативата “Спрете вивисекцията” от 2015 г.

Изслушването в Европейския парламент беше също и повод за представяне на информационния бюлетин „За козметика без жестокост - ангажимент за Европа без изпитване на животни“, подготвен от организаторите на гражданската инициатива.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.