1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Как ще гласуват германските фермери на изборите за Бундестаг?

Как ще гласуват германските фермери на изборите за Бундестаг?

Това показва анкета сред хиляда стопани, включили се в онлайн-допитване

За първи път в новата история на Германия консервативните партии не са най-предпочитаните от фермерското съсловие. Това показва анкета сред хиляда стопани, включили се в онлайн-допитване на голям аграрен портал.
 
На 26 септември тази година германците ще избират нов състав на Бундестага. На въпроса за коя партия ще гласуват, 24% от участниците в анкетата посочват Свободните демократи, докато консервативната коалиция от Християндемократи и Християнсоциален съюз остават на второ място с 18 на сто. При предишните избори през 2013 и 2017 година партиите бяха водещи в предпочитанията на фермерите. Такива бяха настроенията и в началото на тази година, но след като на 10 февруари правителството гласува законопроекта за защита на насекомите, нещата се промениха в полза на Либералите.
 
Изненадващо голям е делът на хората, които все още не са решили за кого ще гласуват – над 21%. Социалдемократите, които в момента са част от голямата коалиция на Ангела Меркел, губят от малката си подкрепа, на която се радват сред селското население и падат от 2 на 1 процент. С 1 на сто по-добър резултат имат Левите, а радикално дясната Алтернатива за Германия получава 14%, с 3 по-малко, отколкото преди 4 години. Ръст от 4 на 6 на сто отчитат Зелените.
 
Запитани, дали Германия има нужда от министерство на земеделието, три четвърти от анкетираните отговарят с "да", а близо 20% смятат, че агроведомството трябва да се слее с министерството на околната среда. 5 на сто пък посочват, че земеделието е добре да стане част от икономическото министерство.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.