1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германски търговци и фермери с общ координационен център

Германски търговци и фермери с общ координационен център

Германските фермери от години протестират срещу дъмпинговите цени, на които големите вериги продават хранителни продукти

Общ координационен център смятат да създадат германските търговци на хранителни продукти и фермерските организации в страната. Целта е да се предотвратят бъдещи конфликти по веригата на доставките.
 
Германските фермери от години протестират срещу дъмпинговите цени, на които големите вериги продават хранителни продукти. След като политиката не успя да се справи с проблема, въпреки обещанията на земеделското министерство, стопаните и търговците сега взимат нещата в свои ръце. Зад планирания координационен център стои идеята за по-справедливо разпределение на печалбите, така че фермерите да получават по-добро заплащане за своя труд.
 
В обща декларация представители на двата бранша изтъкват, че центърът ще служи като място за конструктивен диалог, който да изчиства появили се конфликти. Ще има и омбудсман, към който всеки засегнат ще може да се обръща. В краткосрочен план двете страни смятат да изработят и кодекс за хранителните продукти.
 
"С този център ще поставим ново начало на нашите отношения и ще се опитаме да предотвратим ескалация на напрежението, на каквато бяхме свидетели през последните години", се казва в изявление на Сдружението на търговците.
 
На фокус на центъра ще бъдат пресните продукти, основно млякото, месото, яйцата, плодовете и зеленчуците. На по-късен етап ще бъдат включени и други стоки. В кодекса за храните ще бъдат записани правила за поведение, както и мерки за арбитраж при възникнали конфликти. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.