1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Къщата в Лясковец е изрядна

Къщата в Лясковец е изрядна

Изненадващи проверки продължават в други 13 обекта

 

РЕЗУЛТАТЪТ  

След теренната проверка и проверката документи в къщата за гости в Лясковец „Епохи от 1871” стана ясно, че голяма част от гостите са чуждестранни – от Румъния, Португалия, Франция и разбира се от България. Обектът функционира от 2015 г. Къщата за гости се използва по предназначение и има регистър на нощувките на гостите. Проверката установи, че има месеци в които са регистрирани около 150 нощувки, което означава по 5 нощувки средно на ден. Има документи за нощувки от месец ноември 2015 до сега. Тоест в целия този период къщата е функционирала по предназначение и не се е ползвала за лични нужди. Това е основната задача на проверяващите – да установят дали обектът се ползва по предназначение.

Данъците и туристическите такси са платени в Община Лясковец. Като разходи и дейност къщата за гости „Епохи от 1871” напълно отговаря на стратегията за местно развитие на МИГ Лясковец – Стражица. Собствениците на къщата са усвоили средства по ПРСР 2014-2020 г.

На първо четене няма пречки в къщата да бъде изпълнени подобренията (подобрения в басейна) за които кандидатства в момента. Но доклад от днешната проверка ще бъде предоставен на ДФЗ и тогава ще бъде взето категорично решение. ДФЗ ще извърши и допълнителни проверки.

Проверката е установила още че експертите от МИГ Лясковец – Стражица са в постоянна връзка със собствениците на обекта. Те от своя страна имат впечатление, че къщата се използва изключително и само за туристическа дейност.

ПО-РАНО

Както agro.bgнаписа по-рано проверката води Стефан Спасов, началник на отдел „Водено от общностите местно развитие” в дирекция „Развитие на селските райони”, МЗХГ. Проверките се извършват с участието на медиите и целят да установят дали обектите се използват по предназначение и дали в бъдеще ще работят като къщи за гости. По информация от министерството собствениците не знаят предварително, че ще бъдат обект на проверка.

Правят се проверки на документите. Всяка къща за гости трябва да пази данните на хората, които са отсядали там, както и да плаща туристически данък в общината. Проверяват се проекти от сегашния програмен период – 2014 – 2020 г.

Както министър Десислава Танева обяви публично преди няколко дни ще бъдат проверени 14 проекта за къщи за гости. Обект на проверка са тези, които са поискали допълнително финансиране за басейни, джакузита и ресторанти.

Къщата за гости в Лясковец е получила финансиране от 68 000 лв. като собствениците са кандидатствали за допълнителни подобрения по действащия и в момента басейн.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.