1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисар Йотингер настоява за съкращения в агросектора

Комисар Йотингер настоява за съкращения в агросектора

Още през първата година е предвидено намаляване в размер на 5 % от директните плащания

Съкращенията на парите за селското стопанство са необходими, но не са прекалено големи. Това мнение изказа комисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер на пресконференция в Брюксел.

Още през първата година са предвидени съкращения в размер на 5 на сто от директните плащания, а заради инфлацията сумата щяла да нарасне на 12 %. По време на обръщение на Йотингер към критиците на системата за аграрни субсидии, комисарят посочи, че през следващия финансов период те ще бъдат намалени с общо 19 процента. Освен това фермерите в старите страни членки на Европейския съюз ще трябва да преглътнат допълнителни съкращения заради изравняването на директните плащания между Западна и Източна Европа.

При планирания бюджет за периода от 2021 до 2027 година Европейската комисия е изчерпала всичките си възможности за икономии, припомни Йотингер, като посочи, че страни като Ирландия и Франция са против всякакви съкращения на аграрните субсидии, както и сегашния състав на Европарламента. Що се отнася до Германия, комисарят изрази надежда, че Берлин ще спази обещанието да увеличи вноската си в общия бюджет.

Според комисаря преговорите между правителствата за новата финансова рамка протичат прекалено бавно. Решение не се очаква преди декември, което Йотингер смята за много късно, тъй като тогава вече ще има нова Европейска комисиял По думите му това допълнително ще усложни процеса. Затова той призова националните правителства към по-бързи действия. В противен случай ще има голямо забавяне, което ще се отрази и на плащанията в аграрния сектор.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.