1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисията в ЕП настоява за инвестиции в устойчив риболов

Комисията в ЕП настоява за инвестиции в устойчив риболов

Изхвърлянето на отпадъци в морето е вредно за околната среда, води до тежки икономически загуби и излага на риск човешкото здраве

В резолюция, приета в Комисията по рибарство в Европарламента, депутатите подчертаха значението на сектора в синята икономика, като призоваха за повече средства за устойчив риболов и за предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци.
Членовете на Комисията приветстваха новата стратегия на Европейския съюз за устойчива синя икономика, която обхваща всички икономически дейности, свързани с океаните и моретата. Те обаче изразиха съжаление за липсата на насоки за рибарството и аквакултурите, като предложиха да ги насочат към отговорно и устойчиво използване на природните ресурси, насърчаване на здравословна морска среда, стимулиране на създаването на работни места и икономически възможности.
 
В тази връзка народните представители призоваха Европейската комисия и държавите членки да увеличат инвестиционните възможности за модерни и устойчиви риболовни и аквакултурни практики, за риболовни съоръжения, които не увреждат околната среда, както и за диверсификация на икономиките на крайбрежните, отдалечените и отвъдморските общности. В своята резолюция депутатите посочват като възможни източници на инвестиции Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, Механизма за възстановяване и устойчивост и програма "Хоризонт Европа".
 
Евродепутатите предупредиха също така, че изхвърлянето на отпадъци в морето е вредно за околната среда, води до тежки икономически загуби и излага на риск човешкото здраве. Те приветстваха наличните инструменти на ЕС за финансиране на усилията на рибарите за възстановяване, повторно използване и рециклиране на изгубени риболовни съоръжения и други морски отпадъци. За да се постигне пълен успех, евродепутатите поискаха да увеличат кампаниите за повишаване на осведомеността и обучението на рибарите в тази област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.