1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Консерваторите в Германия губят подкрепата на фермерите

Консерваторите в Германия губят подкрепата на фермерите

Резултатите от анкетата са доста изненадващи

За пръв път в по-новата история на Германия консервативните партии не са първа сила сред фермерското съсловие. Това показва анкета, проведена преди предстоящите през септември парламентарни избори, в която са участвали хиляда пълнолетни граждани, занимаващи се със селско стопанство.
 
Резултатите от анкетата са доста изненадващи. Първа сила са Свободните демократи, събрали 24% от гласовете. Досегашните лидери – консервативниа Християндемократичен съюз и Християнсоциален съюз – остават на второ място с 18 на сто. 
 
При другите политически формации разликите спрямо 2017-та не са толкова големи. Зелените, които са най-яростните критици на модерното земеделие, увеличават популярността си от 4 на 6%.
Макар че Либералите са на първо място, това не означава, че те получават всички гласове, загубени от другите партии. С по 3% се е увеличил делът на хората, които все още не знаят за кого ще гласуват на 21 септември, както и на онези, които изобщо няма да отидат до урните. 
На въпроса коя партия най-добре представлява интересите на фермерите, 30% посочват Либералите, което също се случва за пръв път. Едва на второ място с 22 на сто са консерваторите. Запитани, дали в днешно време е необходимо да има самостоятелно министерство на земеделието, три четвърти отговарят положително, докато 19% смятат, че фермерите работят сред природата и затова аграрното ведомство трябва да се слее с министерството на околната среда.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.