1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кой да е следващият аграрен министър в Германия?

Кой да е следващият аграрен министър в Германия?

Засега не е ясно дали в новото правителство селското стопанство отново ще има собствено министерство

Кой да бъде следващият земеделски министър на Германия. За страната с най-силно развито селско стопанство в Европейския съюз въпросът е от изключително значение, като се има предвид и влиянието на Берлин за европейската аграрна политика. В анкета, проведена на земеделски сайт, близо 10 000 германци посочиха своите предпочитания.
Участниците в допитването можеха да избират от 4 имена от всяка партия, която по всяка вероятност ще участва в бъдещата тристранна коалиция – Социалдемократи, Зелени и Либерали. Трима от посочените и този път бяха избрани в Бундестага и са активни в аграрната политика. А двама от кандидатите имат опит в управлението, като федерален и като провинциален ресорен министър.
 
60 процента от хората, дали своя глас, предпочитат начело на федералното министерство на земеделието и храните да застане член на Либералите. 26 на сто са гласували за политик от Зелените и само 6% за някой социалдемократ. 5% са посочили, че предпочитат друго име, нефигуриращо в предложенията, а за 3% името на следващия министър няма никакво значение.
 
Най-много гласове, 26 на сто, събира 34-годишната Никол Бауер от Бавария. Тя има икономическо образование и за втори път е избрана в Бундестага. Била е член на различни комисии, сред които и аграрната.
На второ място с 23 процента от гласовете е Ренате Кюнаст от Зелените - бивш министър на земеделието, управлявала ведомството между 2001 и 2005 година. Третата позиция отново е за либерал – малко над една пета от участниците е дала своя вот за Геро Хокер, говорител по аграрните въпроси на своята партия. 
 
Засега не е ясно дали в новото правителство селското стопанство отново ще има собствено министерство, тъй като има гласове, особено откъм Зелените, които настояват ресорът да се слее с екологията в мегаведомство за земеделие, храни и околна среда.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.