1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Критика: „Без промяна за земеделците ще е новият програмен период на ОСП“

Критика: „Без промяна за земеделците ще е новият програмен период на ОСП“

Темата за новата Обща селскостопанска политика продължава да е на дневен ред докато се обсъждат подробностите покрай така наречените интервенции

Процесът на изработване на Стратегичекия план на България е в ход, но критика не липсва.
Темата коментира Пламен Абровски, член на УС и Главен секретар на Националния съюз на земеделските кооперации в България:
„За съжаление за българските земеделски производители по мое мнение реформа няма да има, защото всичко това, което беше до момента, ще се мултиплицира и ще се прехвърли в следващия програмен период изцяло. 2021-2022 година няма да има абсолютно никаква промяна за земеделските проиводители. От 2023 нататък ще започнем да изпълняваме един стратегически план, в който ще си имаме абсолютно същите схеми и мерки за подпомагане като досега, само че ще ги наричаме „интервенции“. Единствената разлика ще бъде в зеленото директно плащане, но то няма да обхване особено голяма част от земеделските производители."
След първата част на дебатите между Съвета на ЕС, Комисията и Европерламента, наречен триалог, стана ясно, че е бъдат дефинирани препоръки за стратегическите планове на страните членки с оглед Стратегията за биоразнообразието и „От фермата до трапезата“. Какви са препоръките към България обаче още не е публично представено. Министър Танева изрази амбиция, че в тематичната работна група ще бъдат включени земеделците, но все още има подсектори, които се смятат за изолирани. Края на декември по план би трябвало да бъде готов първия вариант на стратегическия план.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.