1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Литва арестува 27 души за злоупотреби с евросредства

Литва арестува 27 души за злоупотреби с евросредства

Властите са замразили недвижимо имущество на стойност над 650 хиляди евро

27 души, заподозрени в измама с европейски субсидии за млади фермери, бяха арестувани в Литва. Акцията е проведена от името на Европейската прокуратура - от местната Служба за разследване на финансови престъпления.
 
Разследването, проведено от европейските делегирани прокурори на прокуратурата във Вилнюс, засяга четирима бизнес партньори, управляващи дружества, които предоставят услуги в областта на селското стопанство. Те са уличени в организиране на измамна схема, чрез която са подавали заявления за финансиране на проекти от името на млади земеделски стопани, като са знаели, че проектите няма да бъдат изпълнени от тях. Смята се, че за тази цел са използвали няколко съучастници, включително най-малко 16 лица, с които са имали семейни връзки или трудови правоотношения.
 
Става ясно, че през лятото на 2021 година заподозрените са подали в Националната разплащателна агенция на Литва най-малко 20 заявления за финансиране по програмата "Подкрепа за започване на дейност от млади земеделски стопани", финансирана от Програмата за развитие на селските райони на Литва. Изплатени са им 650 хиляди евро, като средствата са както от Европейския съюз, така и от национално съфинансиране. С получените пари групата е сключвала фиктивни сделки за заеми и предоставяне на селскостопански услуги, както и за покупко-продажба на земеделски парцели. Тези фиктивни договори са били сключени с лица или дружества, свързани със заподозрените.
 
За да възстановят щетите, нанесени на националния бюджет на Литва и бюджета на Европейския съюз, властите са замразили недвижимо имущество на стойност над 650 хиляди евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.