1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП предупреждава за олигарси в селското стопанство

ЕП предупреждава за олигарси в селското стопанство

Комисията по бюджетен контрол е загрижена, че европейските институции не са в състояние да контролират усвояването на парите от Брюксел

За недостатъчна защита от злоупотреби с аграрни субсидии предупреждава Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. В приет от депутатите проект за резолюция те критикуват установените в някои страни членки олигархически структури, достигнали "невиждан до момента размер".
 
Текстът беше приет с 22 гласа "за" срещу 4 гласа "против" при двама въздържали се. Окончателното гласуване в пленарната зала е предвидено за 23 март. В документа се споменават поименно унгарският министър-председател Виктор Орбан и бившия чешки премиер Андрей Бабиш. Орбан е упрекван, че разпределя европейските средства между хора от най-близкото си обкръжение, а Бабиш е критикуван, че е използвал офшорно финансиране, за да закупи недвижимости във Франция. Чешкият политик не за пръв път е на фокус, като в миналото Европейската комисия го е обвинявала в конфликт на интереси относно аграрните субсидии. 
 
Комисията по бюджетен контрол е загрижена, че европейските институции не са в състояние да контролират усвояването на парите от Брюксел. Според народните представители това се дължи на недостатъчното сътрудничество с националните власти и на различните системи за докладване. В момента съществуват 292 такива системи, по които отделните държави се отчитат по отношение на средствата от аграрните и кохезионните фондове. Това затруднява воденето на статистика за получателите на средства и за размера на изплатените им суми.
 
Като "изключително проблематично" депутатите оценяват неравномерното изплащане на субсидии в България, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния. Затова те настояват за затягане на бюджетните правила, което да позволи идентифицирането на хората във властта, които имат достъп до финансовите потоци от Брюксел. В тази връзка народните представители призовават Европейската комисия да изработи по-точна дефиниция на понятието "професионален конфликт на интереси". 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.