1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мария Габриел дава началото на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията

Мария Габриел дава началото на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията

Kампанията ще обхване четири основни етапа

Пандемията показа, че дезинформацията сред гражданите е огромно предизвикателство не само за възрастните, но и за учениците. Дезинформацията влияе върху емоциите и страховете на хората, тя може да се превърне и в опасно явление в кризисни ситуации. Медийната грамотност и повишаването на информираността са ключови в борбата с дезинформацията. Критичното мислене е в основата на информирания избор, на който имаме право като граждани“. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при стартиране на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа eTwinning.

Тази година, действията на eTwinning се фокусират върху медийната грамотност, от една страна, и как да се справим с явленията дезинформация и фалшиви новини, от друга. Общността eTwinning насърчава медийната грамотност още от 2005 г., като се съсредоточава върху внедряването на цифрови инструменти в ежедневието на учителите и учениците. Специално внимание се обръща на дигиталното гражданство и критичното мислене на учениците, отговорното използване на цифрови инструменти, професионалното развитие на учителите, включително и чрез многобройни проекти.

През 2021 г. в рамките на кампанията ще насърчим медийната грамотност и ще предприемем стъпки за борба с дезинформацията чрез редица дейности, като например възможности за професионално развитие, онлайн събития и конференции, комуникационни кампании и публикации“, отбеляза българският еврокомисар.

Мария Габриел информира, че кампанията ще обхване четири основни етапа. Първият етап включва пролетната кампания, която ще бъде проведена през март-април под надслов „Как да бъдем интелигентни онлайн“. Тя е насочена към повишаване на медийната грамотност и осведомеността по отношение на феномена дезинформация. Вторият етап включва периода от 1 май до 9 май и предшества честването на „Деня на електронното побратимяване“. Есенната кампания ще се проведе през септември-октомври и ще насърчи създаването на качествени проекти, целящи борба с дезинформацията и популяризиращи медийната грамотност. По време на заключителния, четвърти етап, ще бъдат проведени конференция на училищата eTwinning, онлайн курс за професионално образование и обучение и редица други инициативи. Кампанията приключва с годишната конференция на общността eTwinning.

В рамките на eTwinning стартираме и група за учители, изцяло посветена на дейностите, свързани с медийна грамотност и дезинформация. Амбицията ни е да се споделят практически примери, да се дискутират методики за преподаване и обучение и да се осигури подкрепа за професионално развитие на учителите. Това ще им позволи да споделят своя опит и да си сътрудничат с други учители в Европа и света. Приканвам всички заинтересовани да се присъединят към нашата кампания, защото добрата медийна грамотност е предпоставка за увеличаване на  устойчивостта на учениците и на гражданите спрямо дезинформацията и способността им да четат критично в огромния информационен поток“, коментира още Мария Габриел.

https://groups.etwinning.net/151326/pages/page/1316001

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.