МИГ Поморие – на фокус в епизод 11 на поредицата „Местните инициативни групи - Създаваме бъдещето в селските райони” по АГРО ТВ

Финансирането на стратегията й за развитие ще окаже благоприятно влияние както на местния бизнес, така и на земеделските стопани

МИГ Поморие е млада Местна инициативна група, действаща от 2016 г. на територията на община Поморие и финансирана със средства от Програмата за развитие на селските райони. За този кратък период на нейното действие тя не само печели доверието на местното активно население и развива добри партньорски отношения с община Поморие, но вече изпълнява успешно своята стратегия, чрез реализирането на разнообразни проекти.

 

Николай Бояджиев, изпълнителен директор на МИГ Поморие:

„Програмите, по които работим, са ПРСР с бюджет близо 3 000 000 лева, оперативна програма Околна среда с бюджет над 1 000 100, оперативна програма Иновации и конкурентоспособност с бюджет от 2 000 000 и оперативна програма Развитие на човешките ресурси с бюджет 1 000 450. По програмата за развитие на селските райони подкрепяме земеделските стопани с мярката Инвестиции в селски стопанства, подкрепяме преработка и маркетинг на селскостопанската продукция. Имаме две мерки, които касаят инфраструктурата, и също така много популярна мярка 6.4, която е Инвестиция в неземеделски дейности.

В началото ни отне известно време, за да можем да популяризираме мерките, включени в стратегията. Тепърва ще правим анализ при приключването на сключените договори и проекти, но със сигурност това финансиране ще окаже благоприятно влияние както на местния бизнес, така и на земеделските стопани, които инвестират в земеделски стопанства и в съответно всички дейности, които изпълняват по проекти на МИГ-а.“

Иван Алексиев - кмет на община Поморие за трети мандат, ни посреща приятелски. Споделя ни, че работата на МИГ-а се оказва важна както за повишаването на трудовата заетост, така и за подобряването на малката по мащаби инфраструктура във вътрешността на общината, както и за реализирането на инвестиции за публично ползване в инфраструктурата за отдих, туристическа инфраструктура и туризъм.

 

Иван Алексиев, кмет на община Поморие

Иван Алексиев, кмет на община Поморие:

„По този начин ние подобряваме инфраструктурата в малките населени места и даваме възможност на жителите им наистина да се докоснат и да усетят ефекта от проектите, които се финансират по европейските програми и благодарение на местната инициативна група тези проекти и това финансиране може да достигне до повече хора и в по-малките населени места.

Стратегията е писана благодарение и на участието на хора от общината и по този начин ние сме в течение на всичко, което прави Местната инициативна група.

Една част от стратегията е насочена директно към бизнеса и към малките земеделски производители, както и към микропредприятията за подобряване на тяхната производствена инфраструктура и повишаване качеството на персонала. Но отделно с общинските проекти, които реализираме, също се създава трудова заетост.“

Виолета Тишева, началник-цех и технолог на сладкарска фирма:

„Предприятието е специализирано в производството на широка гама сладкарски изделия и успешно развива дейността си от 30 години в сладкарството. Във фирмата работят около 90 човека.

Нашият проект е по мярка 12 - Капацитет за развитието на малките и средните предприятия от Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност и мярка 8 за повишаване квалификацията на персонала. С настоящия проект фирмата модернизира и оптимизира производствената си дейност посредством внедряване на нови, модерни, високотехнологични и енергоспестяващи машини.

Смятаме, че екипът на МИГ Поморие се състои от професионалисти, които ни помогнаха много за внедряването на тези проекти. Подаването на проекти на местно ниво е голямо предимство за нас, тъй като одобрението им става бързо и на територията на общината са малко фирмите, които могат да кандидатстват по този проект. Надяваме се с този проект да имаме възможност да си повишим производителността, да намалим себестойността на произвежданите продукти, да имаме по-голяма реализация и да има възможност да назначаваме повече специалисти в нашата област.“

 

Винарско имение, разположено край село Горица, е един от бенефициентите на МИГ Поморие. Тя произвежда годишно около 350 000 бутилки вина, които са от среден и висок клас. Към МИГ-а има подадени 2 проекта, като единият вече е с подписан договор. Той е за оборудване за винарската изба, както и за разширяване на фотоволтаичната инсталация. И съответно по мярка 4.1, която е за инвестиции в земеделски стопанства, винарната е закупила оборудване за обработка на лозята. Има и подаден проект, който е за дегустационна, който е по 6.4 - Инвестиция в неземеделски дейности.

Автор: Таня Борисова, БГ Медия

Видео по темата: 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.