1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Субсидия да получават само тези, които си плащат данъците

Мирослав Найденов: Субсидия да получават само тези, които си плащат данъците

Снимка:

По мярка 121 към днешна дата ДФ „Земеделие” е изплатил финансови средства в размер на 336 941 436, 61 лв. по 1 432 проекти

За 2010 година нямаше преференция зърнопроизводителите да получават горива на преференциални нива. Ние искаме да се върнем на нивата от 2009 година като днес , 4 ноември, стартирахме процедурата Брюксел да ни позволи. Това каза земеделският министър д-р Мирослав Найденов, предаде Агенция „Фокус”. Министърът допълни, че се е провела среща при премиера с участието на зърнопроизводителите. „Освен че от преференцията за цени за горивата ще се възползват само фирмите, които плащат данъци, ние обмисляме да се обвърже плащането на субсидии със същото нещо. И субсидия да получават само тези, които си плащат данъците. Той каза, че по време на срещата премиерът е дал данни, че миналата година само 27 аграрни специалисти са завършили университет. „Този сектор се нуждае от кадри. Не може да караме земеделските производители на станат агрономи или животновъдите да станат ветеринарни лекари”, каза министър Найденов.

Той обясни, че средствата по мярка 121 са били свършили преди настоящото ръководство на министерството. „Когато влязох през юли ми докладваха, че парите са свършили”, каза още той. Министърът посочи като проблем, че техниката в българското земеделие е стара. 55-56 хил. са регистрираните трактори в България. 1700-1800 трактори са до 10-годишна възраст, над 45 хил. машини са над 10 години. Около 20-25% от техниката в България е обновена, като темпът на обновление на техниката е около 4-5%. 11 хил. сеялки са над 10-годишна възраст. Нито един проект във ДФЗ „Земеделие” не може да мине с европейско финансиране, ако не отговаря на всички европейски изисквания. Утре, 5 ноември, ще има подписване за финансиране на проекти по мярка 121 от стария прием.

По мярка 121 към днешна дата ДФ „Земеделие” е изплатил финансови средства в размер на 336 941 436, 61 лв. по 1 432 проекти.

Обсъдена е възможността за прехвърляне на неусвоения бюджет от мярка 611 „Доплащания към националните плащания” към мярка 121, коментира министърът. Решението за прехвърляне на средства е разгледано и одобрено на заседанието на Комитета по наблюдение по Програмата. То ще бъде включено в шестата нотификация (промяна) на ПРСР, която ще бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия, посочи министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.