1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МС предлага промени в Закона за защита на растенията

МС предлага промени в Закона за защита на растенията

Установява се разрешителен режим за извършване на изпитвания с неразрешени продукти с научноизследователска и експериментална цел

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията. Промяната се налага заради частични непълноти и недостатъчна ефективност при прилагането на някои от действащите текстове.

Разрешителните режими по документа се съгласуват със Закона за ограничаване административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и Закона за търговския регистър. Дава се по-прецизна уредба на дейностите, за които се изисква разрешение от генералния директор на Националната служба за растителна защита, като търговията се разделя на едно и на дребно. Въвеждат се промени по отношение на изискванията, на които трябва да отговарят продавач-консултантите в селскостопанските аптеки, с цел облекчаване на режима.

При изпитването на продукти за растителна защита за тяхната ефикасност, с оглед защитата на здравето на хората, животните и околната среда, се въвеждат принципите на Добрата експериментална практика. Законово се установява разрешителен режим за извършване на изпитвания с неразрешени продукти с научноизследователска и експериментална цел.

Проектът на закон беше публикуван за обсъждане в интернет портала за обществени консултации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.