1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ планира допълнително договаряне на проекти от рибарската програма

МЗХ планира допълнително договаряне на проекти от рибарската програма

Към момента разплатените средства по най-малката европейска програма са малко над 30%

Земеделското министерство планира да наддоговори средствата по най-атрактивните мерки от рибарската програма като мярка срещу изключително ниския темп на усвояване на парите. Това става ясно от проекторешение на ведомството, публикувано на сайта му. Към момента разплатените средства по най-малката европейска програма са малко над 30%, което я прави с най-лошо изпълнение сред всички, пише "Капитал Дейли".

Ново наддоговаряне

През март миналата година тогавашното правителство взе решение да наддоговори (да одобри заявления с по-висока обща стойност от заложения бюджет) по няколко схеми за финансиране - за инвестиции в аквакултури, акваекологични мерки, преработка на риба, колективни дейности и промоционални кампании. Въпросното наддоговаряне беше за 40% над бюджетите, предвидени по схемите, като за всяка от тях беше описана и конкретна сума. Според сегашното предложение на агроминистерството допълнителното договаряне трябва да бъде разширено. Така то ще се отнася не само за тези четири мерки, а и за две от т.нар. оси на програмата - "Аквакултури и риболов" и "Мерки от общ интерес", които включват и други схеми за финансиране. Отделно от това при промяна на финансовия план сумата може да бъде увеличена.

Слабо изпълнение

Допълнителното договаряне на повече проекти от бюджета на конкретната схема е последният опит да се спасят от загуба средства по програмата. Договарянето по нея може да става до края на май, а разплащането - до края на следващата година. До момента усвоените пари са около 30% от отпуснатия от ЕС бюджет. Изчисленията на земеделското министерство показват, че ако всички договорени проекти по програмата бъдат изпълнени, усвояването ще достигне 124.4 млн. лв., или около 60%. Така България със сигурност би загубила поне 40% от парите. В мотивите към решението е записано, че в последните години има сериозен проблем с изпълнението на проектите, тъй като част от фирмите не успяват да уредят съфинансиране и съответно искат анулиране на проекта си.

Програмата за рибарство трябваше да тръгне през 2007 г. с бюджет от малко над 200 млн. лв., но заради административни неуредици това не се случи. Тя започна да действа едва през 2010 г., когато най-после предложената програма получи т.нар. оценка за съответствие от Брюксел. Това беше и първата програма, която още през 2012 г. загуби пари заради ниско усвояване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.