Над 850 млн. лева са договорените субсидии по мярка 121 от ПРСР за периода 2007-2013 г.

Снимка:

Субсидиите са по над 3 400 одобрени проекта

„За всички, които се занимават с обработване на земята е ясно, че земеделските машини са скъпа инвестиция, за която принос има и МЗХ.  Само за изтеклия програмен период 2007-2013 г., договорените субсидии за закупуване на техника и въвеждане на нови процеси и технологии по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони, са над 850 млн. лева. Субсидиите са по над 3 400 одобрени проекта, в които са залегнали инвестиции за 1.7 млрд. лв."

Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на официалното откриване на петото земеделско изложение БАТА АГРО.

Инвестициите по мярка 121 не са единствено в техника. Може да се кандидатства и за създаване на трайни насаждения, купуване или строеж на складове.

Той допълни, че разплатените средства за целия програмен период по мярка 121 са близо 620 млн.лв. и над 200 млн.лв. по мярка 112 „Млад фермер”.

Министър Грудев отбеляза още, че с постепенното и плавно обновяване на машинния парк с нови съвременни, по-надеждни и по-качествени селскостопански машини можем да имаме по-модерно, по-сигурно и по-високопроизводително земеделие в България.

Министър Грудев направи обиколка на изложението и се запозна с най-новите иновативни предложения в селскостопанската техника.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.