1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 1 000 нови договора за местно развитие и модернизиране на ферми подписват в ДФЗ

Над 1 000 нови договора за местно развитие и модернизиране на ферми подписват в ДФЗ

Атанас Добрев подписа 377 проекта на Местните инициативни групи

Започна подписването на над 1 000 нови договора по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Изпълнителният директор Атанас Добрев подписа 377 проекта на Местните инициативни групи. Те са със субсидия от над 27 млн. лева.

На последното заседание на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност, което се проведе вчера, бяха одобрени и 676 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Това са всички предложения, отговарящи на изискванията, за които не достигаше бюджет по Програмата. Стойността на субсидията е за над 191 млн. лева, а инвестициите – за над 374 млн. лв. Средствата за тях бяха одобрени на едно от последните заседания на Правителството, което разреши наддоговаряне по мярката за 194 млн. лева. С последните 676 проекта, броят на инвестиционни предложения от приема през 2013 г. достигна 828. Субсидиите по тях са с общ размер от 198 280 000 лв. и ще бъдат инвестирани предимно в сферата на животновъдството и биопроизводството. Стопанствата ще изградят и оборудват кравеферми, овцеферми и козеферми. Много от тях планират и да създадат оранжерии, да купят овощни дръвчета, техника за обработка на трайни насаждения и др.  

Само за две седмици, от встъпването в длъжност на Атанас Добрев като изпълнителен директор, са одобрени и общо 153 тръжни процедури на общини по проекти за селски туризъм и инфраструктура. Тези общини вече могат да задвижат инвестициите си по мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, 322 „Обновяване и развитие на населените места” и 313 „Насърчаване на туристическите дейности”.

Списъкът с проектите на МИГ може да бъде видян на страницата на Държавен Фонд „Земеделие“.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.